Granitowy blat kuchenny – wady i zalety, cena. Opłaca się?
Blat granitowy to eleganckie rozwiązanie do kuchni, jednak za przyjemność jego posiadania ciężko zapłacimy. Dlatego przed zakupem warto dowiedzieć się, czy na pewno wart jest on swojej ceny. Dowiedz się, jakie wady i zalety mają blaty granitowe do kuchni. Sprawdź, czy taki zakup się opłaca. A jeśli nie – to co wtedy? Poznaj alternatywy dla granitowych blatów kuchennych.
Jakie są zalety blatu granitowego?
Blat granitowy sprawdzi się w niemal każdej kuchni. Niezależnie od tego, czy preferujemy styl minimalistyczny, czy rustykalny, blaty z naturalnego kamienia z pewnością będą pasować do naszych wnętrz. Możemy także wybierać spośród jego najróżniejszych kolorów – od beże, przez zielenie i czerwienie, po elegancką czerń. Za jego wyborem przemawiają jednak również względy inne niż estetyczne.
Przede wszystkim, wysokiej jakości granit jest niezwykle odporny na uszkodzenia i bardzo trwały, co jest niezwykle ważne w przypadku blatów kuchennych. Blaty granitowe są odporne na zarysowania, ścieranie, plamy i środki chemiczne. Nie ucierpią też, w przeciwieństwie do drewna i marmuru, pod wpływem wilgoci i wysokich temperatur. Mimo wszystko, warto o niego odpowiednio zadbać i dodatkowo go zaimpregnować. Jednak jeśli w blacie pojawi się jakiś ubytek – wystarczy go oszlifować.
Jakie są wady granitowego blatu do kuchni?
Pomimo swoich rozlicznych zalet, granitowy blat kuchenny ma oczywiście również i swoje wady. Przede wszystkim, jest on jednym z najdroższych rozwiązań dostępnych na rynku. Cena blatu wykonanego z tego kamienia, przeznaczonego do małej kuchni, to wydatek rzędu co najmniej 1500 złotych.
Kolejną problematyczną kwestią dotyczącą używania granitu jako budulca dla blatu kuchennego jest jego waga. Sam jego montaż nie jest najłatwiejszy i nie będziemy w stanie się go podjąć bez profesjonalnej pomocy, jako że potrzebne są przy nim dwie osoby, a w dodatku specjalny sprzęt. Ponadto, będziemy musieli wybrać odpowiednio wytrzymałe meble, które wytrzymają jego ciężar.
Chociaż granitowe blaty są bardzo trwałe, kiedy już ulegną poważnemu uszkodzeniu, ich naprawa będzie kosztowna i problematyczna. Może okazać się, że sama wizyta fachowca nie wystarczy i blat będzie musiał być zdemontowany i przewieziony do zakładu kamieniarskiego.
Kiedy opłaca się zainwestować w blat granitowy?
Jeśli zależy nam na efektownym, eleganckim wyglądzie naszej kuchni, a nasz budżet jest raczej spory, blat granitowy może być dobrym rozwiązaniem dla nas. O ile jesteśmy pewni swojego projektu, ze względu na swoją wytrzymałość granit zapewni nam brak konieczności jego wymiany po zaledwie kilku latach.
Ten kamień jest ponadczasowy, a w dodatku możemy wybrać taki jego kawałek, który naprawdę do nas przemówi – wybieramy nie tylko w różnych kolorach, ale i tworzących się w nim, niepowtarzalnych wzorach. Nie sprawdzi się dla zmarzluchów i osób, dla których priorytetem w kuchni jest to, aby była przytulna.
Jakie są alternatywy dla granitowych blatów?
Jeśli jednak blaty kuchenne granitowe pozostają wciąż poza naszym zasięgiem, nie oznacza to wcale, że musimy zrezygnować z wymarzonego wyglądu kuchni. Alternatywą w takim przypadku będzie konglomerat granitowy, czyli rozdrobniony granit zmieszany z żywicą epoksydową. Nie tylko ma właściwości podobne do czystego kamienia, ale również „naprawia” jego wady:
jest tańszy nawet o połowę,
- waży mniej,
- przyjmuje temperaturę otoczenia,
- a w dodatku łatwo można go dopasowywać go własnych potrzeb i gustów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana