Artykuł sponsorowany

Jak zmniejszyć ilość odpadów w punkcie gastronomicznym?

Jak zmniejszyć ilość odpadów w punkcie gastronomicznym?

Większość z nas jest świadoma problemów związanych z marnowaniem żywności. Niestety, to zjawisko jest obecne przede wszystkim w restauracjach, gdzie ludzie nagminnie zamawiają porcje, których nie są w stanie zjeść. Zatem co można zrobić, aby ograniczyć ilość odpadów w punkcie gastronomicznym i jednocześnie zadbać o planetę?

Dobre planowanie

Największe szanse na ograniczenie odpadów mamy, zanim posiłek opuści kuchnię. Powinniśmy się upewnić, czy w magazynie nie składujemy zbyt dużej liczby produktów — można to zrobić przy okazji następnego zamówienia. Łatwo psujące się jedzenie powinno być wykorzystywane najpierw, nie należy go także kupować z dużym zapasem. Zawsze istnieje przecież ryzyko, że nie sprzedamy tyle dań, ile byśmy chcieli. Jednak jeśli już się tak zdarzy, warto trochę pogłówkować i wykorzystać produkty do czegoś innego. Z warzyw i owoców (oczywiście nienadgniłych) można przyrządzić smoothie, natomiast czerstwy chleb można wykorzystać do grzanek. Posiłki, które się danego dnia nie sprzedały, można także zaoferować pracownikom lub wystawić na specjalnych aplikacjach, które pozwalają klientom kupić je za połowę ceny. 

Opakowania na wynos

Niestety, kiedy jedzenie opuści już kuchnię, restaurator ma niewielkie pole do popisu w kwestii niemarnowania jedzenia. Na pewno powinien zachęcić gości do zabierania jedzenia na wynos. Dobrze, aby posiadał różnego rodzaju opakowania, które będzie mógł wykorzystać zarówno do dań stałych, jak i płynnych. Warto rozejrzeć się w internetowym sklepie Cornet Design, gdzie oferowane są pudełka w różnych kształtach i pojemnościach. W momencie proszenia o rachunek kelner powinien zatem przypomnieć klientom, o możliwości zabrania dania na wynos. Przyczyni się to do zmniejszenia odpadów w restauracji, a sami goście będą mogli zaoszczędzić na następnym posiłku. 

Sposoby na ekologiczną utylizację odpadów

Nawet w najlepiej zaplanowanym jadłospisie zdarzają się odpady. Warto zatem pomyśleć o ekologicznym sposobie ich utylizacji, a więc kompostowaniu i recyklingu. Kompostować można na dwa sposoby: albo założyć własny, albo podpiąć się do już istniejącego. Jedyną rzeczą, którą trzeba zrobić, to właściwie posegregować odpady. Jeśli chodzi o recykling, warto pomyśleć nad ponownym wykorzystaniem opakowań na wynos: mogą na przykład służyć jako pudełka na drobiazgi. Można także zorganizować warsztaty z recyklingu w restauracji. 

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.