Artykuł sponsorowany

Rodzaje mąk i ich zastosowanie. Jak się w tym wszystkim połapać?

Rodzaje mąk i ich zastosowanie. Jak się w tym wszystkim połapać?

Rodzajów mąk jest tyle, ile jest rodzajów ziaren. Podstawowa klasyfikacja dzieli mąki na glutenowe i bezglutenowe. Ponadto, każdy rodzaj mąki ma oznaczenie cyfrowe wskazujące na typ — każdy odmiana mąki jest dedykowana do innych zastosowań. Przyjrzyjmy się zatem bliżej rodzajom mąki i sprawdźmy, na co konkretnie wskazują oznaczenia na opakowaniach.

Rodzaje mąki

Jak wspomniano wcześniej, ogólny podział mąk dzieli je na glutenowe i bezglutenowe. Do tej pierwszej kategorii zaliczane są mąki pszenne, orkiszowe, jęczmienne, owsiane i żytnie. Do mąk bezglutenowych klasyfikuje się mąki z owsa, ryżu, gryki i kukurydzy.

Najbardziej znana i najczęściej wykorzystywana w polskich domach mąka to mąka pszenna. Jest bogata w skrobię, białko i witaminy grupy B. Warto wiedzieć, że im wyższy typ maki, tym więcej cennych składników zawiera. Co więcej, mąka pszenna typ 450 tortowa ma najwyższa zawartość glukenu, a więc wypieki szybko rosną i są bardzo pulchne. Z tego powodu mąkę pszenną spotkać można w zdecydowanej większości chlebów i bułek – również żytnich.

Alternatywą dla mąki pszennej jest mąka żytnia o mniejszej zawartości glukenu i niższym indeksie glikemicznym. Żyto jest zatem lepszym zbożem dla cukrzyków. Kolejny typ mąki to mąka orkiszowa, która w porównaniu do mąki pszennej zawiera więcej cennych minerałów i witamin. Co więcej, orkisz zawiera łatwo rozpuszczalny błonnik, korzystnie wpływający na układ trawienny. Do mąk glutenowych zaliczana jest także mąka jęczmienna o słodkawym smaku i zbitej strukturze. Jest to mąka o najniższej zawartości glutenu.

Bezglutenową alternatywą dla mąki pszennej jest mąka owsiana, która bogata jest w białko i nienasycone kwasy tłuszczowe. Z kolei mąka jaglana świetnie sprawdza się do kruchych ciast, podobnie jak bogata w minerały mąka gryczana. Warto także wspomnieć o mące kukurydzianej, która wykazuje dobre właściwości antyoksydacyjne.

Typy mąk

Producentem różnych rodzajów mąk jest firma Jakpol, która stosuje na opakowaniach oznaczenia zgodne z ogólną klasyfikacją. Typ mąki wskazuje na zawartość popiołu, czyli substancji mineralnych — przykładowo typ 450 zawiera 0,45% popiołu. A zatem wyróżnia się następujące typy mąk:

  • Typ 450 tortowa
  • Typ 550 luksusowa
  • Typ 720 żytnia pytlowa
  • Typ 850 pszenna chlebowa
  • Typ 1400 sitkowa, żytnia
  • Typ 1850 graham, pszenna razowa
  • Typ 2000 żytnia razowa

Warto wiedzieć, że im wyższy numer widnieje na etykiecie, tym mąka jest bogatsza w składniki mineralne. Co więcej, mąka pełnoziarnista jest ciężej strawna od mąki oczyszczonej.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.