Rodzaje mąk i ich zastosowanie. Jak się w tym wszystkim połapać?
Rodzajów mąk jest tyle, ile jest rodzajów ziaren. Podstawowa klasyfikacja dzieli mąki na glutenowe i bezglutenowe. Ponadto, każdy rodzaj mąki ma oznaczenie cyfrowe wskazujące na typ — każdy odmiana mąki jest dedykowana do innych zastosowań. Przyjrzyjmy się zatem bliżej rodzajom mąki i sprawdźmy, na co konkretnie wskazują oznaczenia na opakowaniach.
Rodzaje mąki
Jak wspomniano wcześniej, ogólny podział mąk dzieli je na glutenowe i bezglutenowe. Do tej pierwszej kategorii zaliczane są mąki pszenne, orkiszowe, jęczmienne, owsiane i żytnie. Do mąk bezglutenowych klasyfikuje się mąki z owsa, ryżu, gryki i kukurydzy.
Najbardziej znana i najczęściej wykorzystywana w polskich domach mąka to mąka pszenna. Jest bogata w skrobię, białko i witaminy grupy B. Warto wiedzieć, że im wyższy typ maki, tym więcej cennych składników zawiera. Co więcej, mąka pszenna typ 450 tortowa ma najwyższa zawartość glukenu, a więc wypieki szybko rosną i są bardzo pulchne. Z tego powodu mąkę pszenną spotkać można w zdecydowanej większości chlebów i bułek – również żytnich.
Alternatywą dla mąki pszennej jest mąka żytnia o mniejszej zawartości glukenu i niższym indeksie glikemicznym. Żyto jest zatem lepszym zbożem dla cukrzyków. Kolejny typ mąki to mąka orkiszowa, która w porównaniu do mąki pszennej zawiera więcej cennych minerałów i witamin. Co więcej, orkisz zawiera łatwo rozpuszczalny błonnik, korzystnie wpływający na układ trawienny. Do mąk glutenowych zaliczana jest także mąka jęczmienna o słodkawym smaku i zbitej strukturze. Jest to mąka o najniższej zawartości glutenu.
Bezglutenową alternatywą dla mąki pszennej jest mąka owsiana, która bogata jest w białko i nienasycone kwasy tłuszczowe. Z kolei mąka jaglana świetnie sprawdza się do kruchych ciast, podobnie jak bogata w minerały mąka gryczana. Warto także wspomnieć o mące kukurydzianej, która wykazuje dobre właściwości antyoksydacyjne.
Typy mąk
Producentem różnych rodzajów mąk jest firma Jakpol, która stosuje na opakowaniach oznaczenia zgodne z ogólną klasyfikacją. Typ mąki wskazuje na zawartość popiołu, czyli substancji mineralnych — przykładowo typ 450 zawiera 0,45% popiołu. A zatem wyróżnia się następujące typy mąk:
- Typ 450 tortowa
- Typ 550 luksusowa
- Typ 720 żytnia pytlowa
- Typ 850 pszenna chlebowa
- Typ 1400 sitkowa, żytnia
- Typ 1850 graham, pszenna razowa
- Typ 2000 żytnia razowa
Warto wiedzieć, że im wyższy numer widnieje na etykiecie, tym mąka jest bogatsza w składniki mineralne. Co więcej, mąka pełnoziarnista jest ciężej strawna od mąki oczyszczonej.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana